×
Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Halk arasında "Göz Tansiyonu" veya "Karasu Hastalığı" olarak bilinen glokom, göz içindeki sıvı basıncının yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesi durumudur. Görme sinirinin zarar görmesi, kişilerde görme alanında yavaş yavaş daralmalara neden olabilir. Glokom, genellikle hastalığın ileri evrelerinde fark edildiği için "sinsi" bir hastalık olarak adlandırılır. Erken teşhis ve tedavi edilmediğinde, glokom ciddi ve geri dönüşsüz görme siniri tahribatlarına yol açabilir.

Göz Tansiyonu (Glokom) Sebepleri Nelerdir?

Glokomun birçok nedeni olabilir. Bunlar arasında şunlar yer alır:

  • Şeker hastalığı ve hipotiroidizm (guatr): Bu hastalıklar, glokom riskini artırabilir.
  • Ciddi ve ani göz yaralanmaları: Göz yaralanmaları, glokom gelişimini tetikleyebilir.
  • Retina dekolmanı, göz tümörleri, kronik üveit ve iritis gibi göz iltihapları ve bazı göz cerrahileri: Bu durumlar da glokom riskini artırabilir.
  • Miyopi (uzağı iyi görememe): Miyopi, glokom gelişimini tetikleyebilir ve riski artırabilir.

Bu özelliklere sahip kişilerin, görme sinirindeki hasarın erken tespiti için düzenli göz muayenesi olmaları önemlidir.

Göz Tansiyonu Glokomlu Göz Nasıl Görür?

Göz tansiyonu (glokom), genellikle semptomların erken evrelerinde fark edilmeyebilir çünkü hastalık genellikle ağrısızdır ve göz içindeki basınç artışı genellikle yavaş ve sinsidir. Glokomlu bir göz, genellikle hasta tarafından fark edilmeyen kademeli bir görme kaybına neden olabilir. Ancak, ilerleyen evrelerde, kişi gözlerdeki görme alanında daralmalar veya bulanıklıklar fark edebilir.

Glokomlu bir gözde görme kaybı genellikle periferik (yan) görme alanında başlar ve yavaş yavaş merkezi görme alanına doğru ilerler. Bu, hastaların çoğu zaman hastalığın ilerlemesini fark etmeden daha ciddi görme kaybına kadar ilerlemesine neden olabilir.

Glokomun ilerlemesiyle, hastalığın etkilediği gözün görme alanında daralma, çift görme, bulanık görme, renk algısında değişiklikler gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Ancak, bu semptomlar genellikle ileri evrelerde görülür ve hastalık erken aşamalarda teşhis edilmediyse bu semptomlar belirgin olmayabilir.

Glokomlu bir göz, hastalık ilerledikçe, görme alanındaki kayıplar daha belirgin hale gelir ve bu noktada tedavi seçenekleri genellikle daha sınırlı olabilir. Bu nedenle, erken teşhis ve tedavi, glokomun ilerlemesini durdurmak veya yavaşlatmak için çok önemlidir.

 

Göz Tansiyonu (Glokom) Tanısı Nasıl Konulur?

Glokom, herkesi etkileyebilecek bir hastalıktır ve hastalığa bağlı görme kaybını önlemenin en önemli yolu erken teşhistir. Glokom, belirgin görme kaybına yol açmadıkça, hasta genellikle bu durumun farkına varamaz. Bu nedenle, düzenli aralıklarla yapılan göz muayeneleri ve tetkiklerin yıllık olarak gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Özellikle 40 yaşın üzerindeki bireylerde glokom (göz tansiyonu) riski çok daha yüksektir ve yaş ilerledikçe toplumda glokom vakalarının görülme olasılığı artmaktadır. Glokom, dikkatli bir göz muayenesi ile erken teşhis edilebilir. Bu nedenle, yıllık göz muayeneleri büyük önem taşır.

Glokom, herkesi etkileyebilecek bir hastalıktır ve hastalığa bağlı görme kaybını önlemenin en önemli yolu erken teşhistir. Glokom, belirgin görme kaybına yol açmadıkça, hasta genellikle bu durumun farkına varmaz. Bu nedenle, düzenli aralıklarla yapılan göz muayeneleri ve tetkiklerin yıllık olarak gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Özellikle 40 yaşın üzerindeki bireylerde glokom (göz tansiyonu) riski çok daha yüksektir. Glokom, dikkatli bir göz muayenesi ile erken teşhis edilebilir. Bu nedenle, yıllık göz muayeneleri büyük önem taşır.

"Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?" Prof. Dr. Merih Önol sizin için anlatıyor.

Güncelleme Tarihi : 31-05-2024

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Çerez Politikası Aydınlatma Metni sayfasını inceleyebilirsiniz. Kabul Et

Whatsapp

+90 531 263 28 89