×
Göz Tansiyonu (Glokom) Tipleri Nelerdir?

Göz Tansiyonu (Glokom) Tipleri Nelerdir?

Göz Tansiyonu (Glokom) Tipleri Nelerdir?

Glokomun açık açılı ve dar açılı olmak üzere 2 çeşidi mevcuttur.

Açık Açılı Glokom Nedir?

Açık açılı glokom, en yaygın görülen glokom türüdür ve genellikle 50-60 yaşlarındaki bireylerde ortaya çıkar. Bu tip glokomda, drenaj açısının fonksiyonunun yıllar içinde azalması ve göz içindeki sıvının yeterince boşalamaması sonucu göz tansiyonu yükselir ve göz sinirinde hasara yol açar. Bu durumda göz tansiyonu yüksek olmasına rağmen glokom hasarı henüz gelişmemiş kişiler, oküler hipertansif olarak değerlendirilir. Glokom hastalığı belirti vermediği için erken evrelerde hastalar genellikle görme kaybını fark etmezler. Bu nedenle, 40 yaşından itibaren düzenli göz taramaları ve ellili yaşlardan sonra yılda bir göz muayenesi yapılması önemlidir. Görme siniri hasarı seviyesine bağlı olarak başlangıçta bölgesel görme alanı kayıpları gelişir ve hastalık ilerledikçe geniş görme alanı kayıpları meydana gelir. Görme sinirinin tamamen hasara uğramasıyla ise körlük gelişebilir.

Dar Açılı Glokom Nedir?

Dar açılı glokom, daha az yaygın olan bir glokom türüdür. Genellikle yapısal olarak daha küçük olan hipermetrop gözlerde görülür. Bu tip glokomda, iris dokusu (gözün renkli kısmı), drenaj açısına çok yakın pozisyonda yer alır ve bu açıyı kapatır. Drenaj açısının kapanmasıyla göz içi sıvısının dışa akımı bloke olduğundan, göz tansiyonu normalde 12 – 20 mm Hg arasında olması gerekirken ani bir şekilde 40 - 50 mmHg değerlerine yükselir. Bu durum oldukça ağrılıdır ve acil tedavi gerektirir. Dar açılı glokom hastalarının bir kısmında açı kapanması yıllar içinde yavaş yavaş gelişebilir.

 

Güncelleme Tarihi : 25-04-2024

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Çerez Politikası Aydınlatma Metni sayfasını inceleyebilirsiniz. Kabul Et