Yakın/Uzak Görme Problemi Belirtileri Nelerdir?
Görme yetisinin verimsizliği ve bozukluğu, günlük yaşam ihtiyaçlarının karşılanması da dâhil olmak üzere pek çok açıdan negatif bir etki yaratmaktadır. Basit hareket kabiliyeti gerektiren işleri gerçekleştirmek görme bozukluğu olan kişiler için oldukça zor olabilmektedir. Bu faaliyetler arasında en yaygını okuma ve takip zorluğudur. Görme bozukluğunun türüne bağlı olarak kişiler yazıları bulanık yahut dağınık görebilirler.
Görme bozukluklarında yazıların okunması, nesnelerin fiziksel tespiti ve takibi zorlaşmaktadır. Bu sebeple araç kullanımı, hareketli nesne takibi, okuma ve yazma gibi basit işler uzak/yakın görme bozukluğu olanlar açısından son derece zorlu olabilmektedir. Ancak görme bozuklukları destek tedavileri ile kolaylıkla giderilebilen derecelerde ise bu işlemler için destek materyal kullanımı belirtileri azaltabilir.
Yakın/uzak görme problemi olan kişilerin ortak şikâyetleri aşağıda verildiği gibidir:
- Harfleri ve metinleri okumakta güçlük çekmek
- Uzak/yakın nesnelerin hatlarını görsel olarak belirleyememek
- Dağınık görme sorunu
- Bulanık görme sorunu
- Gözde sıklaşan yaşarma problemi
- Aşırı maruziyet durumlarında batma veya yanma hissi
- Basit ve ince motor işlevi gerektiren hareketlerde görsel açıdan zorlanma
Uzak/yakın görme problemlerinde bulanık veya dağınık görmenin yanı sıra; gözlerde yaşarma sıklığı, aşırı ışık maruziyeti veya odaklanma için zorluk çekme gibi durumlarda batma vb. şikâyetler görülebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, gözün rahatlatılması için hekim tavsiyesine uygun damlalar kullanılmaktadır. Böylece uzak ve yakın görme bozukluklarının azaltılması için destek materyal kullanımı sağlanırken aynı zamanda bu bozukluktan kaynaklanan belirtiler de ortadan kaldırılabilir.