×
Refraktif Cerrahi Nedir?

Refraktif Cerrahi Nedir?

"Lazer Ameliyatı Nedir?" Op. Dr. Burak Taş sizin için anlatıyor.

 

Refraktif Cerrahi Nedir?

Refraktif cerrahi de amaç gözdeki kırma kusurlarını düzeltmek ve gözlük veya kontakt lens kullanımını azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Refraktif cerrahi işlemleri, korneanın yeniden şekillendirilmesi, lens değişimini ve göz içine yeni lens takılması gibi işlemleri içeren çeşitli tedavi yöntemlerini kapsar. Uygulanacak tedavi kişinin göz durumu ve ihtiyacına göre doktor tarafından belirlenir.

Gözdeki Kırma Kusurları: Miyopi, Hipermetropi ve Astigmatizma

Görme yetisinin ve görüş kalitesinin doğrudan etkilendiği unsurlar arasında, mercekle ışık arasındaki ilişki yer almaktadır. Işığın retina üzerinde kırılarak görme algısının meydana geldiği bu süreçte; herhangi bir deformasyon, kayma vb. sorun meydana geldiğinde sorunun yeri ve kaynağına bağlı olarak görme bozuklukları oluşmaktadır.

Kırma kusurları arasında yer alan miyopi, ışığın retina üzerinde değil önünde kırılmasıyla meydana gelir ve uzak görme sorunlarına yol açar. Bu kusur sebebiyle kişiler, uzak ve uzaklaşan nesneleri görmekte zorlanmaktadır.

Hipermetropi sorununda, ışık kırılmaları retina ardında gerçekleşir ve yakın ya da yakınlaşan nesnelerin görülmesi güçleşir.

 Bir diğer kırma kusuru olan astigmatizmada ise şekiller ve cisimler eğik görülür. Astigmatizma, ışığın retina üzerinde dağılarak tek noktada odaklanmamasına bağlı olarak meydana gelir.

Doğumdan itibaren başlayabilen ve ilerleyerek bireylerin hayat kalitesini olumsuz etkileyen bu göz sorunları, lazer ameliyatıyla ya da göz içi lenslerle tedavi edilebilir. Hangi tedavi yönteminin uygun olduğu, uzmanlar tarafından gerçekleştirilen tetkik süreçlerinin ardından belirlenir.

 

Miyopi, Hipermetropi ve Astigmatizma Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kırma kusurlarının sebep olduğu görme bozukluklarının etkileri ve şiddeti kişiler arasında değişiklik gösterebilir. Bu nedenle miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarında farklı tedavi yöntemleri tercih edilmektedir.

Tedavi yöntemlerinin uygulanmasındaki tercih, hekim kontrolüne ve tetkik sonuçlarına göre değişir. Bu doğrultuda kriterlere uygun olan hastalar için cerrahi, kriterlere uygun olmayan veya ihtiyaç görülmeyen hastalar için materyal destekli tedaviler tercih edilir. Görme bozukluklarının kırma kusurlarından kaynaklandığı durumlarda, öncelikle sorunun türü ve derecesi baz alınır. Bu değerlendirmeler sonucunda uzman tavsiyesi ve kontrolüyle uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Gözlük kullanımı
  • Kontakt lens kullanımı
  • Göz içi akıllı lens uygulamaları
  • Lazer göz tedavisi
Güncelleme Tarihi : 12-09-2024

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Çerez Politikası Aydınlatma Metni sayfasını inceleyebilirsiniz. Kabul Et

Whatsapp

+90 531 263 28 89