Lazer Göz Çizdirme Kimlere Uygulanabilir?
Lazer Tedavi Süreçleri
Göz hastalıklarının tedavisinde yeni nesil tıbbi teknolojilerden biri lazer tedavileridir. Bu tedavilerin uygunluk kriterleri ve hasta nitelikleriyle incelikli ilişkisi, lazer tedavi süreçlerinde birtakım dikkat noktalarının oluşmasına sebep olmuştur. Uygulama öncesi ve sonrasında, hekim kontrolü de dâhil olmak üzere hastaların uyması gereken bir kurallar bütünü bulunmaktadır. Etkin tedavi yöntemleri arasında yer almasının temel sebebi, bu süreçlerin titizlikle yürütülmesinden kaynaklanır.
Tedavi öncesinde uygulamaya tabi olmak isteyen kişilerin eski gözlük, reçete, kontakt lens veya farklı materyal kullanımları bulunuyorsa, teşhis ve uygulamadan sorumlu hekime bildirmesi oldukça önemlidir. Bu bilgiler ve materyal kullanımlarının etkileri doğrultusunda tedavi sürecini etkileme olasılıkları belirlenir ve uygulamaya karar verilir.
Kontakt lens kullanımı bulunan hastaların, uygulama gününde lens takmamaları gerekmektedir. Kontakt lens kullanımının uygulamadan en az 3 gün önce sonlandırılması ve göz merceğinin dinlendirilmesi önerilir. Uygulama hazırlıkları tamamlanıncaya kadar hastaların göz ve çevresine yönelik hijyen koşullarını yerine getirmesi, herhangi bir makyaj uygulaması yapmaması önemlidir.
Uygulama öncesinde, son kontrollerin sağlanması adına cihaz ölçümleri yapılmaktadır. Sonrasında ölçümü uygun bulunan adaylara merceklerini genişleten damlalar damlatılır. Bu sayede göz bebekleri uygulamaya uygun hale getirilir. Bu damla uygulamaları sebebiyle görmede bulanıklık meydana gelebilir. Ancak bu bulanıklık en fazla 2 saat sürmektedir.
Lazer Göz Çizdirme Kimlere Uygulanabilir?
- 18 yaşın üzerinde olup görme sorunu nedeniyle gözlük veya kontakt lens kullanan,
- Keratokonus ve glokom (göz tansiyonu) gibi göz hastalıkları bulunmayan,
- Göz numaraları en az 1 yıldır değişmeyen,
- Diyabet gibi sistemik hastalıkları olmayan,
- Hamilelik veya emzirme döneminde olmayan,
- Kornea kalınlığı yeterli seviyede olan,
- -10 diyoptri miyop, 6 diyoptri astigmat, +4 diyoptriye kadar hipermetrop olan kişiler için uygundur.
Lazer Göz Çizdirme Tedavisine Nasıl Karar Verilir?
Lazer tedavisine karar verme aşamasında öncelikle ayrıntılı bir göz muayenesi yapılmalıdır. Bu muayenede şu adımlar gerçekleştirilir:
- Işık kırma kusurlarının ölçülmesi,
- Biyomikroskopik yöntemle göz muayenesi,
- Göz tansiyonunun ölçülmesi ve gerekirse takibi,
- Görme keskinliğinin ölçülmesi,
- İnce detayları görmeye yönelik testler,
- Büyükten küçüğe, küçükten büyüğe sıralanan harf veya nesnelerle görme kontrolü,
- Göz dibi muayenesi
Ayrıca, göz numarası kadar önemli olan bir diğer parametre de kornea kalınlığıdır. Kornea kalınlığı, topografi cihazı ile topografik analiz yapılarak hesaplanır ve lazer ameliyatı yöntemine karar vermede oldukça önemli bir rol oynar.
Damlalı Göz Muayenesi Nedir ve Niçin Yapılır?
Damlalı göz muayenesi, göz bebeklerini büyüterek ayrıntılı bir göz dibi muayenesi yapılmasını sağlar. Göz bebeklerine bir damla damlatılıp yaklaşık 30-35 dakika bekledikten sonra göz numara ölçümü, retina damarlarının ve sinir tabakalarının detaylı muayenesi gerçekleştirilir. Bu muayene sayesinde, gözün damarlarının bulunduğu retina tabakasında herhangi bir hastalık, incelme, yırtık, delik ya da kanama alanları varsa, en kısa sürede tedavi planlanır. Damlalı göz muayenesi hem lazer ameliyatı öncesinde hem de genel göz muayenesinde mutlaka yapılması gereken bir işlemdir. Bu sayede gözlerde herhangi bir hasar olup olmadığı en sağlıklı şekilde belirlenir ve ameliyat süreci daha güvenli ve rahat olur.