×
Göz Tansiyonu (Glokom) Nasıl Oluşur?

Göz Tansiyonu (Glokom) Nasıl Oluşur?

Göz Tansiyonu (Glokom) Nasıl Oluşur?

Glokom, birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Normalde, göz dokularının beslenmesi için göz içerisinde sürekli olarak "Aköz Hümör" adı verilen bir sıvı üretilir. Bu üretilen sıvının gözün dışına çıkması sırasında dengeli bir basınç oluşur. Bu basınç, gözün bütünlüğünün korunması için oldukça önemlidir. Aköz Hümör adı verilen göz içi sıvısı aynı zamanda sürekli olarak bazı yollarla (trabeküler şebeke) gözü terk eder.

Glokom, göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli boşalamaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı, görme sinirine zarar vererek sinirin ölümüne neden olur. Bazı hastalarda ise göz içi basıncı normal olduğu halde görme sinirindeki kan akımının bozuk olması nedeniyle görme siniri aynı şekilde tahrip olur (normal basınçlı glokom). Görme siniri hücreleri öldüğünde ise kalıcı görme kaybı oluşur.

Göz Tansiyonu (Glokom) Kalıtsal Bir Hastalık Mıdır?

Göz içi basıncı normalden yüksek olan bireylerde glokom riski artar; ancak yüksek göz içi basıncı olan her bireyde glokom oluşacağı anlamına gelmez. Glokom ailesel bir geçiş gösterebilir; dolayısıyla ailesinde glokom öyküsü bulunan kişilerde hastalık riski daha yüksektir. Ayrıca, ailesinde göz tansiyonu (glokom) olan kişiler, bu hastalığa karşı daha duyarlı olabilirler. Bununla birlikte, göz tansiyonu (glokom) 40 yaş ve üzeri bireylerde daha sık görülür.

Güncelleme Tarihi : 25-04-2024

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Çerez Politikası Aydınlatma Metni sayfasını inceleyebilirsiniz. Kabul Et